maanantai 18. heinäkuuta 2011

Tuhansittain suunnitelmia

Tämänhetkisessä asunnossa ollaan asuttu puolitoistavuotta (ennätys!). Rivitaloasuminen on tullut tutuksi ja kaipuu omakotitaloa kohtaan on vain kasvanut. Tietokone on täyttynyt erilaisista ideoista ja  talojen pohjapiirrustuksista, lehtoikori on puolillaan rakentamista koskevia lehtiä ja kalenteriin on eksynyt talonäyttömerkintöjä enemmän kuin ystävien tapaamisia. Kesän kohokohta taitaa olla Kokkolan asuntomessut, jonne suuntaamme tämän kuun lopussa.

Tonttia ei ole. Kriteerit ovat tiukat ja rahapussin nyörit ehkäpä vielä tiukemmat. Tontin tulisi olla nykyisessä kotikunnassamme ja se ei saisi olla keskustassa mutta ei myöskään liian korvessa. Naapuritalon ei tarvitsisi olla rajassa kiinni ja tontilla pitäisi olla puita. Tontin tulisi olla riittävän iso. Täälläpäin ja näillä hinnoilla en lähde havittelemaan merenrantatonttia enkä järvimaisemaa. Todennäköisempi näkymä on metsää ja peltoa. Paras tontti olisi ehdottomasti joku jo valmis tontti, josta talo olisi purettu tai purkukuntoinen. Viherpeukalon vikaa ei löydy, mutta olisihan se kiva, että tontilla jotain kasvaisi.

Talovalmistajista Kannustalo valmistaa minun silmään mieluisia taloja. Talossa tärkeimpiä kriteerejä ovat:
  • yksikerroksisuus
  • neljä makuuhuonetta
  • kaksi erillistä vessaa
  • vastoin nykymuotia erillinen keittiö
Yksikerroksisuus ja huonemäärä rajaavat jo heti alkuun monta talopohjaa meille epäsopviksi. Erillinen keittiö tuntuu myös vaikealta toteuttaa, kun pohjapiirrustuksissa on kuudenkymmenen neliön kokoinen yhtenäinen tila, jossa on keittiö, ruokailutila ja olohuone. Haluaisin, että talo näyttäisi avaralta, mutta hukkaneloiöitä olisi mahdollisimman vähän. Lisäksi olen niuho talon ulkonäön suhteen.

Tämä täysin tavallinen talo ei vaan sovi omaan silmään. Ikkunoiden sijoittelu ei iske, ikkunat ovat omaan makuun liian yksinkertaiset.

Kannustalo näyttää mielestäni viimeistellyltä ja tarkkaan suunnitellulta. Mutta nämä ovat näitä mielipideasioita...
Ulkonäöllisesti talomme saisi olla joko tuon Auroran kaltainen tai ehkäpä Rauhala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti